Per què estimem el menjar picant?

Com a restaurant mexicà a Andorra, pensem en compartir amb vosaltres alguns antecedents sobre el menjar picant i les raons per les quals a la gent li agrada tant.

La cuina mexicana té un sabor distintiu que molts reconeixen i estimen. Un dels principals aspectes d’aquest sabor és el picant! Els xilis s’han utilitzat en el menjar mesoamericà durant diversos milers d’anys. La investigació indica que les plantes van ser domesticades per primera vegada a Mèxic.

Història de la difusió dels xilis

L’evidència que els humans van fer servir espècies per donar sabor als aliments es remunta a fa 6.000 anys. El pebre negre era tan demandat i el comerç estava controlat pels comerciants del sud d’Aràbia, que es considerava un article de luxe a l’Europa medieval. El 1453, l’Imperi Otomà va tallar la ruta del comerç d’espècies a Europa. Això va portar els exploradors europeus, com Cristòfor Colom, a aventurar-se i trobar una nova ruta comercial per obtenir valuosos grans de pebre i altres espècies precioses. Per tant, va provocar el seu descobriment accidental de chiles a les Índies Occidentals. Tot i que la gent de Mèxic i Amèrica Central ja havia estat usant xilis picants al seu menjar durant milers d’anys, els europeus van poder gaudir el sabor dels chiles per primera vegada. Van començar a incorporar-los a la cuina diària, costum que es va estendre a altres nacions.

L´amor dels humans per les espècies és únic. Les plantes de Xile produeixen una substància química anomenada capsaïcina a partir de la qual s’origina el sabor picant i la sensació de cremor. Aquest compost actiu es fa servir com a mecanisme de defensa per evitar la invasió de fongs i insectes. També dissuadeix els animals de menjar els pebrots que, altrament, triturarien les llavors fins a destruir-les.

Els humans semblen ser l’única espècie que gaudeix i fins i tot prefereix els àpats picants. Durant la dècada de 1970, el Dr. Paul Rozin, professor de psicologia a la Universitat de Pennsilvània, va començar a investigar si algun altre mamífer, com gossos, porcs i rates, tenia gust per les espècies com els humans. Les seves troballes van indicar que, fins i tot quan estaven condicionades al fet que els agradés el menjar picant, tots els animals preferien el menjar no picant. Els humans semblen ser únics a trobar plaer a través duna mica de dolor.

Beneficis per a la salut del menjar picant

Alguns diuen que la raó per la qual estimem el menjar picant és simplement perquè és bona per a nosaltres. Les espècies són naturalment antimicrobianes i redueixen la pressió arterial. La capsaïcina que es troba als jalapenys, el pebre de caiena i els xilis vermells pot reduir el colesterol i augmentar el flux sanguini. Els pebrots vermells i verds contenen altes quantitats de vitamina C. També hi ha indicis que menjar aliments picants pot estimular temporalment el seu metabolisme.

Qualsevol que sigui la raó per la qual ens encanta el picant, una cosa que sabem amb certesa és que sap tan bé! Per gaudir de menjar mexicà saborós i picant (si ho desitja) a Andorra, passi pel restaurant mexicà “La Adelita”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *