Diferències que has de conèixer entre el tequila i el mescal

Si ets un fanàtic de la cultura i els còctels mexicans, sens dubte hauràs sentit a parlar de l’infame tequila i el seu germà gran més sofisticat, el mescal.

Què és tequila i què és mescal?

El tequila és un tipus de mescal, molt semblant a com el whisky escocès i el bourbon són tipus de whisky. Mescal es defineix com qualsevol licor a base d’atzavara. Això inclou el tequila, que s’elabora en regions específiques de Mèxic i s’ha d’elaborar només amb atzavara blava (atzavara tequilana), mentre que el mescal es pot elaborar amb una àmplia varietat d’atzavara.

Per al tequila, l’atzavara es cuina en forns industrials i després es tritura, fermenta i destil·la en olles de coure. l’atzavara destinada per al mescal es cuina en un pou subterrani revestit amb elements aromàtics com roca volcànica, carbó i fusta. Les pinyes d’atzavara després es fermenten i es destil·len en atuells de fang.

Aquests processos separats donen com a resultat perfils de sabor completament diferents.

El tequila és més atzavara, la qual cosa dóna com a resultat un licor que té un sabor semiterrós i fins i tot una mica dolç al principi. Depenent de la marca, el producte acabat també pot tenir sabor agregat o haver estat envellit en bótes de roure, cosa que porta a un sabor molt més suau i menys amarg. Opteu pel tequila en còctels i platerets quan vulgueu un sabor proper a atzavara.

Amb el mescal, explicar el sabor és una mica menys senzill. La majoria dels bevedors ocasionals de mescal estan familiaritzats amb el mescal d’Oaxaca, que té un sabor enfustat, gairebé saborós, gràcies a l’atzavara d’Espadí amb què s’elabora. Els aficionats també poden detectar notes florals, afruitades o terroses. Tanmateix, fins i tot el mescal elaborat amb el mateix tipus d’atzavara pot tenir un sabor diferent a moltes regions de Mèxic com a resultat de les preferències individuals de cocció i fermentació dels mateixos mescalers.

I aquí ho tens: la diferència entre tequila i mescal! Ara pots venir a tastar aquests i més sabors mexicans al Restaurant “La Adelita”. T’estem esperant.