Sabies que el menjar mexicà és considerat patrimoni de la humanitat?

La majoria de la gent tendeix a pensar que el menjar mexicà és relaxat, divertit i picant. Però, sabies que el menjar mexicà és oficialment considerat patrimoni cultural de la humanitat?

El 2010, la cuina mexicana va ser inscrita per la UNESCO (Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura) a la seva Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.

Per allò antic de les seves arrels. Ingredients com el blat de moro, el xile i el fesol són herència mil·lenària dels nostres avantpassats. Aquests elements han sobreviscut al mestissatge cultural i al pas del temps, cosa que els converteix en tresors històrics, dignes de ser preservats.

El mateix aplica per a tècniques de la cuina mexicana com l’ús del comal, el metat i les olles de fang.

Pel seu paper com a element didentitat. El menjar mexicà és com els mexicans: colorit, extravagant, alegre i molt creatiu. A més, els ingredients base són originaris d’aquesta terra i formen una part fonamental del nostre esquema de nutrició.

Per la diversitat. Quan parlem de la gastronomia de Mèxic, en realitat ens referim a un gran col·lectiu de tradicions culinàries tan variades com les cuines poblana, iucateca, oaxaquenya, etc. Tot i que els ingredients són semblants, l’espectre de sabors i combinacions és molt ampli i cada regió hi té alguna cosa a aportar.

Pels mètodes de cultiu. Sistemes com el de les milpes i les xinampas, que encara s’utilitzen, són formes antigues i creatives de cultivar, exclusives d’aquesta terra.

Per les combinacions exòtiques. Només a Mèxic utilitzem la xocolata per elaborar una salsa picosa, com passa amb el mol. Combinacions com aquesta i ingredients poc convencionals com el huitlacoche i una gran varietat d’insectes donen el toc exòtic al menjar mexicà.

Per les begudes. Per si no n’hi hagués prou, Mèxic compta amb un extens catàleg de begudes artesanals com el tepache, el pulque, el tequila, el mescal i el pozol. Totes estan elaborades a partir d’ingredients nadius i tenen sabors únics que no es troben a cap altre costat.

La UNESCO descriu la cuina mexicana com a “elaborada i carregada de símbols”, i continua explicant que aquesta tradició culinària és excepcional en la seva capacitat per “expressar la identitat comunitària, reforçar els llaços socials i construir identitats locals, regionals i nacionals més fortes”.

No podríem estar més d’acord amb aquesta descripció, però hi ha un fet que no s’ha de passar per alt: l’autèntic menjar mexicà també és deliciós.

A El Restaurante Mexicà “La Adelita” estem orgullosos de ser part d’aquesta rica tradició on el menjar juga un paper tan important.